Letterkunde: Humor als Morele Les

_DSF6087

In 1635 liet Adriaen van de Venne in ’s-Gravenhage het Tafereel van de Belacchende werelt drukken. Van de Venne is vooral bekend als kunstschilder en boekillustrator, maar begaf zich ook in een zeer vooraanstaand literair milieu als drukker en uitgever.

_DSF6084

Zo was hij de vaste illustrator van Jacob Cats en drukte Van de Venne samen met zijn broer, herkenbaar aan hun drukkersmerk ‘Konst Baert Roem’, enkele van Cats’ vroege werken.

_DSF6081

De Belacchende werelt laat zich het beste omschrijven als een satirische kermis-vertelling. Er wordt spot gedreven door de wereld te laten zien als een verzameling kermisgasten die alle morele wetten aan hun laars lappen in zowel de beschrijvingen als de gravures, aangezien Van de Venne voorstander was van het samengaan van beeld en tekst.

_DSF6082

Blijkens het voorwerk is het echter niet alleen een bundel om te lachen: als de lezer het wil, kan hij of zij er ook nog een morele les uit putten. Dit kunstwerk van Van de Vennes hand illustreert niet alleen zijn kwaliteit als literator in het bewerken van teksten, maar ook zijn talent als graveur.

_DSF6078

VENNE, Adriaen van de, Tafereel van de Belacchende werelt en des selfs geluckige Eeuwe. Goet Rondt, Met by-gevoegde Raedsel-Spreucken, aen-gewesen in de Boer-Achtige Eenvoudigheyt, op de Haegsche Kermis. Verçiert met Konst-rijcke Af-beeldingen (Amsterdam 1635)

[Hilde van Wanroij]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s