Geschiedenis: ‘Off with his head!’

Op maandag 17 maart 1653 ging er in de Amsterdamse schouwburg een nieuw toneelstuk in première. Karel Stuart of Rampzalige Majesteit, ging over het noodlot van de Engelse koning die vier jaar eerder was geëxecuteerd. De absolutistische neigingen van de vorst, de forse belastingen die hij oplegde en zijn religieuze voorkeur voor het arminianisme, waren uiteindelijk  verantwoordelijk voor zijn tragische lot.

62b65ef7e85232b88d8526894c085848--amsterdam-theater

Ondanks de onbekendheid van de schrijver Joan Dullaert, werd het stuk een daverend succes in de Republiek. Het stuk haalde de bijzonder hoge opbrengst binnen van 342 gulden en 7 stuivers, wat een lange tijd ongeëvenaard bleef. Hoe kon een royalistisch stuk over een Engelse koning zo populair worden in een protestantse republiek, waar de macht van een stadhouder soms al te veel werd gevonden?

methodetimesprodwebbine34e3bea-eb3c-11e7-8850-c8e01ac6f9d5

Olivier Cromwell

De meeste inwoners van de Republiek hadden lange tijd meegeleefd met de rumoerige situatie in Engeland. De jarenlange burgeroorlog tussen de koning en het Engelse parlement was overgeleverd aan de Hollanders door middel van kranten, pamfletten, gedichten en gravures, die inspeelden op het publieke discours in de Republiek.

RP-P-1961-795

Het stuk van Dullaert was dan ook precies waar de betrokken Hollandse burger op zat te wachten. Hoewel de Hollanders zelf ooit ook tegen een tirannieke heerser hadden gevochten, ging het onthoofden van een vorst voor vele inwoners van de Republiek echter te ver. In het stuk Karel Stuart, of Rampzalige Majesteit wordt de koning dan ook neergezet als een vrome martelaar, die is verraden door zijn volk.

Joan Dullaert.  Karel Stuart, of Rampzalige Majesteit. Treurspel. Amsterdam, Gerrit van Goedesberg, 1652

naar een online versie

[Eline Horlings]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s